loader image

Sustainable Fashion Curriculum at Textile Universities in Europe – Development, Implementation and Evaluation of a Teaching Module for Educators – Fashion DIET

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Design Industrial şi Managementul Afacerilor, este partener al proiectului “Sustainable Fashion Curriculum at Textile Universities in Europe – Development, Implementation and Evaluation of a Teaching Module for Educators”, acronim Fashion DIET, finanţat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus + KA2 – Educație și formare profesională – în domeniul transferului de inovare de la furnizorii de cercetare către companiile textile și școlile VET.

Codul proiectului: 2020-1-DE01-KA203-005657

Durata proiectului: 01.09.2020-31.08.2023

Parteneriat:

Obiective și rezultate:

Moda este o afacere cu lanțuri de aprovizionare globale, iar industria modei este un sistem extrem de consumator de energie, poluant și risipitor. Moda rapidă a accelerat modelul tradițional de afaceri din industria modei, încurajând oamenii să cumpere mai multe haine la prețuri mici și mărind numărul de noi sezoane pe an. Odată cu această creștere a consumului vine și o creștere a impactului ecologic și social pe parcursul întregului lanț textil.

Globalizarea pune, de asemenea, o presiune puternic competitivă asupra industriei textile și a modei din Europa. În ceea ce privește cererea de reducere a impactului său asupra mediului, strategia europeană pentru sectorul textil și de modă pune accentul pe textile și modă sustenabilă, cu un accent crescut pe inovație și design ecologic. Acest domeniu multidisciplinar necesită noi cunoștințe, luând în considerare faptul că moda și textilele sunt una dintre cele mai dinamice piețe de consum în ceea ce privește dezvoltarea competitivă.

O cerere puternică pentru sustenabilitate în industria textilă și a modei și pe piața sa globală impune o implementare continuă a conceptului de Educație pentru dezvoltare sustenabilă (EDS) în educație și industrie.

Proiectul Fashion DIET are în vedere dezvoltarea de noi instrumente pentru îmbunătățirea competențelor cheie ale lectorilor, profesorilor, formatorilor, studenților și tinerilor specialiști în textile, prin următoarele trei rezultate:

  1. Module de educație continuă;
  2. Portal cu instrumente e-learning;
  3. Materiale de predare și învățare.

Obiectivele proiectului sunt orientate pe condițiile de producție compatibile cu mediul și societatea în țările UE, cum ar fi România și Bulgaria, precum și pe un avantaj de cunoaștere prin transferul EDS în toate cele trei țări partenere, care ar trebui să aibă un impact și pe piața consumatorilor, în special în Germania. Conținuturile și metodologia didactică sunt dezvoltate de patru parteneri din trei țări: Universitatea de Educație din Freiburg și Universitatea Reutlingen din Germania, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, România și Universitatea Trakia din Stara Zagora, Bulgaria.

Newsleter

Responsabil proiect TUIASI, Prof. Dr. Habil. Ing. Mirela BLAGA

For english version press HERE.