loader image

In memoriam Profesor univ. dr. ing. COSTEA BUDULAN

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Prof.-dr.-ing.-Costea-Budulan-891x1024.jpg

Anunțăm cu regret trecerea în neființă, în ziua de 2 februarie 2024, a domnului Profesor universitar dr. ing. Costea Budulan, distins cadru didactic al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor, departamentul “Ingineria Tricoturilor și a Confecțiilor”, un nume de referință în domeniul Ingineriei Industriale, un cadru didactic dedicat profesiei sale și cercetării științifice.

Născut în orașul Săcele, județul Brașov, la 8 decembrie 1941, a absolvit în 1966 Facultatea de Industrie Ușoară, din cadrul Institutului Politehnic Iași. A susținut teza de doctorat în anul 1977 la Universitatea Tehnică din Liberec, Cehoslovacia. A fost conducător de doctorat în domeniul Inginerie Industrială începând cu anul 2000 și de atunci și-a dedicat o parte a vieții profesionale activității de formare avansată a specialiștilor.

A inițiat și condus echipe de cercetare, în domeniul Ingineriei industriale, având în permanență colaboratori și discipoli în elaborarea a numeroase publicații, cărți și lucrări științifice, pe teme fundamentale din acest domeniu. Activitatea științifică a vizat ca principale direcții de cercetare proiectarea organelor de formare a ochiurilor, proiectarea mecanismelor desenatoare de la mașini de tricotat și proiectarea de noi tehnologii de tricotare a produselor tricotate cu destinații speciale. A publicat în calitate de prim-autor sau co-autor peste 250 lucrări științifice în reviste de specialitate, buletine științifice universitare sau volume de conferințe cu participare internațională și 12 cărți de specialitate publicate în edituri centrale.  A fost director și membru în echipele de cercetare a peste 50 proiecte/ contracte de cercetare naționale.

A fost prodecan al Facultății de Textile-Pielărie (actuala Facultate de Design Industrial și Managementul Afacerilor), președinte al Comisiei Naționale pentru avizarea programelor de învățământ preuniversitar și președintele Comisiei Naționale pentru Olimpiadele de specialitate.

Domnul Profesor va rămâne mereu în amintirea şi în inimile noastre ca un exemplu demn de urmat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!