Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor din Iaşi este coordonator al proiectului internațional ‘HACKTEX – Innovative smart textiles & entrepreneurship ‘, finanţat de Comisia Europeană în perioada 2022 – 2024 prin programul Erasmus Plus – KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education
Titlul proiectului: HACKTEX – Innovative smart textiles & entrepreneurship
Numărul proiectului: 2021-1-RO01-KA220-HED-000027527
Durata de implementare: 01/02/2022 – 31/07/2024
Coordonator: UNIVERSITATEA TEHNICĂ „GHEORGHE ASACHI” DIN IAȘI, România
Parteneri:
P1. ASSOCIACIO AGRUPACIO D’EMPRESES INNOVADORES TEXTILS (AEI TEXTILS), Spania
P2. CRETHIDEV, Grecia
P3. CIAPE – CENTRO ITALIANO PER L’APPRENDIMENTO PERMANENTE, Italia
P4. UNIVERSITAT POLITECNICA DE CATALUNYA, Spania
P5. PANEPISTIMIO DYTIKIS ATTIKIS (UNIVERSITY OF WEST ATTICA), Grecia
P6. HÖGSKOLAN I BORÅS (University of Borås), Suedia
P7. TITERA, Slovenia
HACKTEX va produce un set de instrumente utile studenților din domeniul textile, care vor putea fi exploatate după încheierea proiectului:
- metodologie de training și curricula aferentă, bazate pe analiza nevoilor actuale ale sectorului de textile inteligente care pot fi rezolvate prin educare și anticiparea competențelor pe care piața le va cere în viitor.
- Dezvoltarea unui program de training virtual, organizat în format MOOC, accesibil studenților, specialiștilor, managerilor din sector. Cursul tip MOOC va oferi o serie de materiale video și exemple și sfaturi pentru a facilita transferul rezultatelor cercetării către industrie.
- Un program de pregătire în domeniul textilelor inteligente, care se va adresa studenților din toate cele 4 universități din consorțiu. Programul se va baza pe materiale și prezentări dedicate și create special în acest scop și tabăra de training organizată va permite testarea acestuia într-o formă pilot. Pe durata evenimentului, se vor organiza hackatoane în rândul studenților. Odată definitivată structura programului, acesta va putea fi utlizat de instituții care otganizează cursuri de vară sau instituții educaționale.
- Un ghid metodologic virtual focusat pe antreprenoriat, care dorește să ofere studenților informații privind provocările pe care le înfruntă sectorul textilelor avansate, precum și activități prin care studenții să se implice în acest sector. Ghidul va fi accesibil pe site și după terminarea proiectului pentru universități care doresc să își dezvolte programele specializărilor pentru a include textilelel inteligente.
- Un manual de bune practici, care va aduna informații despre proiect și realizările sale, precum și provocările identificate, un tip de „lecție învățată” care să fie transmis celor interesați.
Rezultatele obținute vor fi în engleză, plus în cele 5 limbi ale parteneriatului: română, spaniolă, italiană, greacă, suedeză, slovenă.
Pentru mai multe detalii accesați: https://hacktex.eu/
Proiectul a fost lansat pe data de 18.02.2022, printr-o întâlnire de proiect, care s-a desfășurat online.
Întâlnire de proiect Atena 2022
Întâlnire de proiect Roma 2023
Întâlnire de proiect Iași 2024
Întâlnire de proiect Boras 2024
Cursuri intensive Bootcamp, Universitatea Boras, Suedia, 13-17.11.2023
Diseminare rezultate proiect HACKTEX
Director proiect,
Conf. dr. ing. Luminita Ciobanu